GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00199

szterv

 

A GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00199 azonosítószámú,  „Borsó-fehérje alapú termékfejlesztés-egészségipari zöldinnováció” című projekt, célja a Magyarországon termesztett borsó felhasználásával fehérje alapú termékek létrehozása. A gyártástechnológiájával kapcsolatos kutató-fejlesztő munkafolyamatok elvégzése konzorciumi együttműködésben valósul meg melynek részvevői a Jászapáti 2000. Mezőgazdasági Zártkörű Részvénytársaság, mint konzorcium vezető, valamint a HÉKA Mezőgazdasági Termelő és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság és a Debreceni Egyetem, mint konzorciumi partnerek. A projekt összköltsége 1,006 milliárd forint, melyhez 688,16 millió forint vissza nem térítendő Európai Uniós forrásban részesült a konzorcium. A projekt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretében valósul meg.

Jelen projekt célja olyan nagy hozzáadott értékű termékek létrehozása, amely egy Magyarországon is nagy léptékben termesztett növényt, a borsót használja kiindulási nyersanyagként. A projekt központi nyersanyaga, a borsó fehérje kitűnően illeszkedik a vegán, GMO mentes világtrendekbe, illetve a húsfogyasztás csökkentését célzó étrendbe. A hazai körülmények között termesztett borsófajták alkalmasak a fehérje, vagy fehérje-hidrolizátum előállítására és az azokat tartalmazó termékek fejlesztésére, ezáltal a projekt eredményeként konkrét javaslatok születnek borsó fehérje alapú termékek, vagy tejtermékeken alapuló, borsófehérjével dúsított termékek gyártástechnológiájának kifejlesztésére.

A GINOP PLUSZ-2.1.1-21 felhívás által meghatározott célokkal összhangban a projektben részvevő vállalkozások, valamint a Debreceni Egyetem kutatócsoportjai együttesen fognak dolgozni a projekt keretében tervezett élelmiszeripari technológiai fejlesztésen. A kutatók által tervezett analitikai, és in vitro felszívódási rendszerekkel kapcsolatos kísérletei lehetővé teszi olyan új termékek illetve technológia létrehozását, amely versenyképes innovációként jelenhet meg az élelmiszeriparban, ugyanakkor alternatívát jelent a tejfehérje érzékeny betegek számára.

Az utóbbi években intenzív kutatómunka indult a borsó protein karakterizálására, mégis, a vele kapcsolatos szakirodalom a szója fehérjéjéhez képest elenyésző - holott számos borsó fehérje alapú termék van a piacon. A célzott kutatási pontok kapcsán alig állnak rendelkezésre szakirodalmi adatok ezért a projekt kutatási eredményeit összességében nem csak közvetlen ipari termékfejlesztések kapcsán tartjuk relevánsnak, hanem tudományos-műszaki értelemben is újdonságértékű. A projektben tervezett beruházásnak köszönhetően a konzorciumban résztvevő vállalkozások tovább növelhetik versenyképességüket ezzel új munkahelyet teremtve a megvalósítás során. A projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósul meg, 688,16 millió forint vissza nem térítendő Európai Uniós támogatással.

Projekt azonosító: GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00199

Projekt címe: „Borsó-fehérje alapú termékfejlesztés-egészségipari zöldinnováció”

Támogatás összege: 688.167.157,- Ft

Projekt összköltsége: 1.006.488.933,- Ft

Projekt megvalósításának kezdete: 2022.02.01

Projekt fizikai befejezése: 2025.04.01

Legutóbbi frissítés: 2023. 05. 09. 10:25