Magas biológiai értékű, immunerősítő A2-es tejtermékek kifejlesztése új biotechnológiai eljárásokkal

szterv

 

A kedvezményezett neve: Debreceni Egyetem

A konzorcium vezetője: FINO-FOOD Élelmiszerfeldolgozó és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság

A projekt címe: Magas biológiai értékű, immunerősítő A2-es tejtermékek kifejlesztése új biotechnológiai eljárásokkal

A szerződött támogatás összege: 651 414 950 Forint

A támogatás mértéke: 69,74 %

A Debreceni Egyetem támogatásának összege: 227 931 886 Ft

A támogatás mértéke: 100 %

 

A projekt tartalma:

A projekt célja speciális, antiallergén, illetve immunrendszer-támogató hatással is bíró új tejtermékcsalád kifejlesztése, amellyel a tejfehérjére érzékeny fogyasztók számára nemcsak egy megfelelő, hanem azon túlmutatva egy funkcionális, egészségjavító alternatívát nyújtunk, illetve nemzetközileg is újnak számító in vitro és in vivo modellrendszerek alkalmazásával az új termékváltozatok élettani előnyeit, biológiai hasznosulását és valós biológiai hatását fogjuk igazolni, amely szintén egyedülálló az adott terület vonatkozásában. A Debreceni Egyetem - MÉK szervezeti egységei kötelékében zajló kísérleteink révén kifejlesztett, immunrendszer támogató hatással bíró új tejtermékek hiánypótló jellegűnek tekinthetők. A Fino-Food Kft. által felhasznált tej olyan A2 tejet adó szarvasmarháktól származik, amelyeket a Somogy megyei, zselici dombokon kaszált, természetes gyógynövényekben gazdag takarmánnyal táplálnak. Mindezeken túlmenően egyedi biotechnológiai eljárással új takarmány premixet hozunk létre és keverünk a gyógynövényekben gazdag állati takarmányba, szintén a DE - MÉK kutatási és humáninfrastruktúrára alapozva.

 

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2025.01.31.

A projekt azonosító száma: GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00157

Legutóbbi frissítés: 2023. 05. 09. 10:25