ÚJ TÍPUSÚ EXTRAKCIÓS TECHNOLÓGIA KIDOLGOZÁSA ÉS ALKALMAZÁSA A MEGGY ANTHOCYAN TARTALMÁNAK KINYERÉSÉVEL ÉS EZÁLTAL MAGAS HOZZÁADOTT ÉRTÉKŰ ÉTREND KIEGÉSZÍTŐ FEJLESZTÉSE

A kedvezményezett neve: 
Sorapharm Kft., Debreceni Egyetem
A szerződött támogatás összege: 
1 537 019 413 Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 
61.40%
A projekt tervezett befejezési dátuma: 
2022. szeptember 28.
A tényleges befejezés dátuma: 
2022. szeptember 28.
Projekt azonosító száma: 
GINOP-2.2.1-15-2017-00079

A Sorapharm Kft. a Széchenyi 2020 „K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések” (GINOP 2.2.1) című felhívásra benyújtott pályázatával 1,537 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült. A projekt célja egy új típusú extrakciós technológia kidolgozása és alkalmazása a meggy antocián-tartalmának kinyerésével és ezáltal magas hozzáadott értékű étrend-kiegészítő fejlesztése.

A konzorciumvezető Sorapharm Kft. egy 2007-ben alakult, 100%-ban magyar tulajdonú kutatócég. A cég tulajdonosai az elmúlt 20 évben számos sikeres gyógyszeripari és étrend-kiegészítő piaci projekt bevezetésében vettek részt Magyarországon és nemzetközi viszonylatban egyaránt. A cég részt vett több gyógyszerfejlesztési projektben, valamint tevékenységei körében ázsiai gyógyszeralapanyagok európai uniós engedélyeztetése és importja is szerepelt. 

Magyarország a második legjelentősebb meggytermesztő ország Európában, viszont a hazai meggyfajták beltartalmi értékeit tekintve első helyen állunk világviszonylatban. Ennek ellenére az elmúlt évek során csökkent a meggy iránti kereslet. Ennek oka, hogy nem rendelkezünk olyan termékportfólióval, amely az egészségtudatos fogyasztók számára kellő vonzerővel bírna. 

A projekt megvalósításával célunk egy magas hozzáadott értékű, meggy alapú étrend-kiegészítő kifejlesztése, amely széles skálájú célcsoportot céloz meg. Elsőként kívánunk olyan vegyszermentes extrakciós technológiát fejleszteni, amelyben a hazai meggyfajták antocián-tartalomra ható komponensei stabilizátor és egyéb tartósítási eljárás nélkül megőrzik pozitív élettani hatásukat.

A projekt Debrecen városában valósul meg: egy 3000 nm2 alapterületű csarnok épül, amelyből a konzorciumi tag a Sorapharm Kft. kizárólagos használatot biztosító rendelkezésére bocsájt a projekt megvalósítása érdekében egy 1.600 m2 alapterületű részt technológiai laboratórium és magas hozzáadott értékű élelmiszertechnológiai üzem céljára, amely rendelkezésre bocsájtott terület megfelel a szakmai megvalósításhoz szükséges minden feltételnek.

A projekt befejezésének tervezett időpontja: 2021.12.31.

További információ kérhető:

Kellmann Gábor

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.