Új klinikai és gyógyszertechnológiai kutatási projekt a cukorbetegség kiegészitő terápiájában Debrecenben

A kedvezményezett neve: 
Variocom Kft., Qlab Kft., Debreceni Egyetem
A szerződött támogatás összege: 
1 326 353 760 Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 
71.99%
A projekt tervezett befejezési dátuma: 
2020. szeptember 30.
A tényleges befejezés dátuma: 
2020. szeptember 30.
Projekt azonosító száma: 
GINOP-2.2.1-15-2017-00066

A Variocom Kft., a Qlab Kft. és a Debreceni Egyetem konzorciumi keretek közt pályázatot nyújtott be,
Növényi biovegyületek hatásaira épülő terápiás készítmény kifejlesztése a cukorbetegség és szövődményei megelőzésére, kezelésére címmel.
A GINOP-2.2.1-15-2017-00066 azonosító számmal regisztrált pályázatot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 1,326 milliárd forint összegű vissza nem terítendő támogatásra érdemesnek minősítette. A Projekt az európai uniós támogatás segítségével a Széchenyi 2020 program keretei között valósul meg. A Projekt megvalósítási időszakának kezdő időpontja: 2017.10.01., fizikai befejezésnek tervezett határideje pedig 2020.09.30.A megvalósítás helyszíne a Debreceni Egyetem Tudományos és Technológiai Parkja Debrecenben.

A projekt célja, hogy létrehozzunk egy olyan terápiás terméket, amely jelentős szerepet tölthet be a népbetegségnek számító cukorbetegség kiegészítő terápiájában. A kutatás célja egy olyan biovegyület beazonosítása, amely hatékonyan és klinikailag is bizonyíthatóan lassíthatja, illetve megelőzheti a cukorbetegség szövődményeinek kialakulását. A kutatás teljes körűen kiterjed a keresett vegyület beazonosítására, klinikai vizsgálatára és hatásosságának igazolására, az adott vegyület legjobb forrásának felkutatására, a stabil és piacképes termékforma megtalálására, a szükséges gyártástechnológia kialakítására, az engedélyezési és hatósági kérdések egyeztetésére és a piaci igények és piaci működési mechanizmusok vizsgálatára .Célunk egy - cukorbeteg csoportok és diabetológus szakorvosok bevonásával - átfogó és jellemző ismeretanyag megszerzése a cukorbetegek életmódjáról és táplálkozási szokásairól. Ezen specifikus ismeretanyag alapján kerül kifejlesztésre a speciális gyógyászati célra szánt élelmiszer. Keresni fogjuk a cukorbetegség okozta anyagcserezavarokra adott releváns táplálkozástudományi és életmód kutatási válaszokat. A kutatási eredmények ismeretében komplex összetételek és gyógyszerformák laboratóriumi fejlesztése, tesztelése zajlik majd. Elvégezzük a felszívódási, hasznosulási és stabilitási vizsgálatokat. A termékfejlesztés során gyártási eljárások vizsgálata, csomagolási anyagok, kiszerelés tesztelése történik meg.
 A projekt végén egy olyan szabadalommal is védhető, klinikailag alátámasztott, hatóságilag engedélyezett terápiás terméket szeretnék létrehozni, amely már rendelkezik a gyártásához szükséges gyógyszeripari technológiai eljárással és a bevezetéséhez szükséges piaci és marketing háttérrel.

További információk:
Variocom Kft.
Tőzsér Tamás
0612390432

www.variocom.hu

Qlab Kft.
Kellmann Gábor
06204054566

www.qlabkft.eu

Debreceni Egyetem
Dr. habil. Bácskay Ildikó egyetemi docens
Oktatási Dékánhelyettes
DE GYTK
Gyógyszerésztudományi Kar
Gyógyszertechnológiai Tanszék
4032 Debrecen, Nagyerdei körút 98.

http://pharm.unideb.hu/


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.