Pre-, és probiotikum tartalmú takarmánykiegészítő fejlesztése az állatok antioxidáns-, humorális és celluláris immunstátuszának javítására

A kedvezményezett neve: 
NAGISZ Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Zrt., Debreceni Egyetem, HAGE Hajdúsági Agráripari Zrt.
A szerződött támogatás összege: 
527 460 818 Forint
A támogatás mértéke (%-ban): 
73.83%
A projekt tervezett befejezési dátuma: 
2022. február 28.
A tényleges befejezés dátuma: 
2022. február 28.
Projekt azonosító száma: 
GINOP-2.2.1-15-2017-00104

A „Pre-, és probiotikum tartalmú takarmánykiegészítő fejlesztése az állatok antioxidáns-, humorális és celluláris immunstátuszának javítására” című projekt célja növényekből és a feldolgozásuk során keletkező melléktermékeikből előállított természetes hatóanyagok hatásigazolása tyúk, pulyka és sertés tenyészállat-nevelésben és hízlalásban különböző korcsoportokban, üzemi körülmények között. A projekt konzorciumvezetője a NAGISZ Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Zrt., konzorciumi tagok a Debreceni Egyetem és a HAGE Hajdúsági Agráripari Zrt. A projekt megvalósításának ideje 2017. december 1. és 2021. november 30. közötti időszak. Az GINOP-2.2.1-15-2017-00104 azonosítószámú projekt az GINOP-2.2.1-15 kódszámú felhívás keretében részesül 527 460 818 Ft-os támogatásban, a projekt elszámolható összköltsége 714 472 237 Ft, a támogatási intenzitás 73,83%.
Az iparszerű baromfi- és sertéstartás alapelve a költség- és idő-hatékonyan termelés, azaz a gyors testtömeg-gyarapodás elérése és a termelőtér maximális hasznosítása. Mindez állandó stressz állapotot eredményez, amelynek következménye széleskörű és gazdaságilag rendkívül hátrányos: a betegségek kialakulása fokozott, a növekedés és takarmányértékesítés csökken, a vágási mutatók és a végtermék minősége romlik. A stressz általános velejárója, egyben a problémák fő okozója az immunrendszer csökkent működése, az immunszuppresszió. 
A termesztett növényekből és azok melléktermékeiből előállított hatóanyagok jelentős immunerősítő hatással rendelkeznek és fokozzák a szervezet stressztűrő képességét. A projekt keretében célunk olyan takarmánykomponensek kifejlesztése, amelyek természetes immunstimuláló hatásuk révén képesek a baktériumok okozta és gyulladásos folyamatok prevenciójára. A fejlesztés eredményeként létrehozott új takarmány összetevők alkalmazása olyan technológiai megoldást jelenthet, amely kedvezőbb élettani feltételek biztosításával, ezáltal a gyógykezelések számának csökkentésével produktívabb tenyésztési mutatókat és jobb termékminőséget eredményez.

A projektről bővebb tájékoztatás Dr. Stündl László szakmai vezetőtől kérhető.
Elérhetősége:
 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.