Pilot kutatólaboratórium létrehozása a Debreceni Egyetemen

A kedvezményezett neve: 
DEBRECENI EGYETEM
A szerződött támogatás összege: 
3 999 999 999 Forint
A támogatás mértéke (%-ban): 
100%
A projekt tervezett befejezési dátuma: 
2023. szeptember 30.
A tényleges befejezés dátuma: 
2023. szeptember 30.
Projekt azonosító száma: 
GINOP-2.3.1-20-2020-00002

Debreceni Egyetem pilot kutatólaboratóriumot kíván létrehozni.
A kutatólaboratóriumban két egymástól elválasztott területen biológiai hatóanyagok steril gyártási technológiával történő előállítása (vírusok és baktériumok szaporítása, liofilizálása és tárolása) BSL2 szintű munkakörnyezetben fog folyni.
A baktériumtörzsek fenntartása mellett közepes- és nagy volumenű fermentoros termelésükre is lehetőséget alakít ki a projekt, megteremtve a rekombináns vakcinák, illetve az ehhez szükséges termelő baktériumtörzsek pilot méretű előállításának feltételeit is.
A kialakítandó infrastruktúra tehát alkalmas lesz új típusú vakcinák kutatására és fejlesztésére, formulálásukkal kapcsolatos kutatások folytatására, valamint rekombináns fehérjék fermentorban való termeltetésére, így rekombináns vakcinák fejlesztésére is.
 A rekombináns fehérje technológia nemcsak vakcina, hanem fehérje természetű terapeutikumok (inzulin, szomatotróp hormon) kutatására és előállítására is alkalmas lesz.
A kialakítandó pilot üzem laboratóriumai a high-tech biotechnológiai iparág legmodernebb technológiai, minőségügyi és kiviteli sztenderdjeinek felelnek meg.
A debreceni egyetem, a beruházás keretében, kutató pilot laboratóriumot kíván létrehozni, a területen, melyben két jól elkülönített kutató termelő területre Prokarióta(elősejtes) és Eukarióta (sejtes) kisérleteket fog végezni.
A kísérletekhez ,megfelelő körülmények biztosítása/fenntartása esszenciális követelmény.
 A Laborban alkalomszerűen BL2 Besorolás mellett, fognak kísérleteket folytatni.
Az ott telepített berendezésekkel Ezen Peremfeltételek mentén határoztuk meg a szükséges ellátó rendszereket melyek segítségével biztosítható a cGMP (jelenleg érvényben lévő Helyes Gyógyszergyártási Gyakorlat) a területen.
A laboratóriumban két egymástól elválasztott területen biológiai hatóanyagok steril gyártási technológiával történő előállítása folyik.
A gyártási technológia prokarióta (baktériumok) és eukarióta (csirke és emlős) sejtek bioreaktorokban történő szaporításán alapul.
Az első területen eukarióta sejtkultúrák segítségével történő fehérje alapú előállítás folyik.
A másik elkülönülő területen klinikai mintákból származó és onnan izolált baktériumtenyészetek felszaporítása tisztítása, inaktiválása és tárolása történik. Ez a folyamat magába foglalja a kisléptékű szaporítást egészen a fermentációig.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.