KEOP-2009-6.1.0/B/09-2010-0018

" Fenntartható jövőnkért"

Projekt címe: „KÖRNYEZETTUDATOS VISELKEDÉSFORMÁK ELTERJESZTÉSÉNEK TÁRSADALMI LEHETŐSÉGEI”

  • Projekt költségvetése: 24 245 000 Ft
  • Támogatás öszege: 24 245 000 Ft
  • Támogatási intenzitás: 100 %

A projekt rövid bemutatása:

A Debreceni Egyetem TEK TTK Alkalmazott Ökológiai Tanszéke 2010. januárjában pályázatot nyújtott be a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által, a „KÖRNYEZET ÉS ENERGIA OPERATÍV PROGRAM” keretében „A fenntartható életmódot és az ehhez kapcsolódó viselkedésmintákat ösztönző kampányok (szemléletformálás, informálás, képzés) – „B” komponens c. pályázati felhíváshoz, „KÖRNYEZETTUDATOS VISELKEDÉSFORMÁK ELTERJESZTÉSÉNEK TÁRSADALMI LEHETŐSÉGEI” címmel.

A környezettudatos viselkedésformálás a XXI. század egyik legnagyobb és megoldandó kihívása. A tudomány által feltárt összefüggések csak felhívják a figyelmet a témakör fontosságára, az előttünk álló problémakör kezeléséhez azonban az egész társadalmat átható szemléletváltozásra van szükség.

Projektünk a környezettudatos viselkedésformálást a tudományos eredmények megismertetésével, társadalmi figyelemfelkeltéssel, majd a bevont társadalmi csoportok mindennapi életében felhasználható módszerek, megismertetésével kívánja elérni.

Pénzügyi adat:   összköltség (támogatás):     24.245.000.-Ft

A projekt a társadalom egészének a szemléletváltozását célozza, azonban a folyamatban az elsődleges célcsoport a 15-19 évesek köre. Ez a korosztály alkalmas arra, hogy iskolai tanulmányaival összefüggésben a fenntarthatóság szükségességének szakmai, tudományos alapjait megértse, ugyanakkor fogékony arra, hogy új elméleti és gyakorlati ismereteket vegyen át, beépítve azokat a mindennapi életébe.

Mivel a korosztály nagy része középiskolai tanulmányokat folytat, legkönnyebben a középiskolai oktatási intézményrendszeren keresztül érhetők el. A megfelelő szakmai munka érdekében vontuk be projektünkbe a Pro Natura Díjas Természet- és Környezetvédő tanárok Egyesülete kiemelkedően közhasznú szervezetét (TKTE), akik szakembereik segítségével, nem formális oktatási módszerekkel, interaktív előadásokkal, fórumokkal, gyakorlati példák bemutatásával hívják fel a fiatalok figyelmét a fenntarthatóság fontosságára.

A foglalkozások helyszínei a következő debreceni középiskolák: Ady Endre Gimnázium, Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium, Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma, Erdey-Grúz Tibor Vegyipari és Környezetvédelmi Szakközépiskola, Tóth Árpád Gimnázium és Berettyóújfaluban az Arany János Gimnázium és Szakközépiskola. A projekt során 12 témakörben összesen 360 előadás hangzik el. A záró szakaszban tematikus fenntarthatósági héten minden középiskolás megismerheti a projekt szakmai munkáját, és vetélkedőkön adhat számot jelenlegi ilyen irányú ismereteiről. Az egyetemi hallgatók és oktatók 3 fórumon nyerhetnek betekintést a végzett szakmai munkába, illetve értékelhetik a tapasztalatokat.

A társadalom egészének passzív-hosszútávú elérését szolgálja – a középiskolai foglalkozásokhoz és egyetemi fórumokhoz kapcsolódóan – egy környezettudatosságról és fenntarthatóságról szóló televíziós műsorsorozat készítése a Debrecen Televízió segítségével. A műsor rendszeres időközönként jelentkezve az egész társadalommal ismerteti meg a projekt 12 témáját és ad át gyakorlati ismereteket a környezettudatos viselkedéshez.

Frissítés dátuma: 2017.08.07.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.