Mikrobiom metagenomikai és metaproteomikai vizsgálata takarmányozás hatására gazdasági haszonállatoknál

A kedvezményezett neve: 
DEBRECENI EGYETEM
A szerződött támogatás összege: 
629 921 035 Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 
100%
A projekt tervezett befejezési dátuma: 
2021. november 29.
A tényleges befejezés dátuma: 
2021. november 29.
Projekt azonosító száma: 
GINOP-2.3.2-15-2016-00042

A projekt célja a mikrobiom metagenomikai és metaproteomikai vizsgálata takarmányozás hatására gazdasági haszonállatoknál. A zöldség-, és gyümölcsfeldolgozó ipar nagy mennyiségű mellékterméket, úgynevezett passzírmaradványt termel, amelyek feldolgozása nagyrészt megoldatlan. Ezek az élelmiszeripari melléktermékek nagy mennyiségű, igen értékes bioaktív komponenseket (karotinoidok, antociánok, flavonoidok, likopin, stb.) tartalmaznak, melyeknek jótékony élettani (immunrendszert erősítő, antioxidáns, antibakteriális, anti allergén, rákellenes, stb.) hatása van, s amelyek egy részét az állati szervezet nem képes előállítani, tehát a táplálékkal együtt kell felvegyék. Ugyancsak gazdagok ezek a passzírmaradványok a prebiotikus hatású frukto-, és galakto-oligoszaharidokban, melyek a vastagbél mikrobiális flórájának kialakításában fontosak.

A projekt célja annak vizsgálata modern genetikai (új-generációs szekvenáláson alapuló metagenom vizsgálat, amely képes a vizsgált állatcsoportok béltraktusában élő összes mikroorganizmus azonosítására és relatív mennyiségük meghatározására), és proteomikai (multidimenzionális fehérje azonosítás kétdimenziós HPLC-t követő tandem tömegspektrometriai vizsgálattal, amely a mikroorganizmusok fehérjéinek azonosításán keresztül azok metabolikus aktivitására utal) módszerekkel, hogy a különböző takarmány-kiegészítők hogyan hatnak a bélflóra összetételére, illetve az állatok egészségi állapotára és gyarapodására. Vizsgáljuk továbbá azt is, hogy a bélflóra mikroorganizmusainak antibiotikum rezisztencia profilja hogyan változik ezeknek a takarmány-kiegészítőknek a hatására.

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.