Az irányított és transzpozon-mediált génbevitel molekuláris kutatása a biztonságosabb génterápia érdekében

A kedvezményezett neve: 
DEBRECENI EGYETEM
A szerződött támogatás összege: 
962 017 600 Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 
100%
A projekt tervezett befejezési dátuma: 
2021. november 29.
A tényleges befejezés dátuma: 
2021. november 29.
Projekt azonosító száma: 
GINOP-2.3.2-15-2016-00024

A molekuláris biológia egyik leginkább a jövőbe mutató területéhez tartoznak a génterápiával kapcsolatos kutatások. A humán genom szekvenciájának megismerésével nyilvánvaló lett, hogy bizonyos betegségek csupán egyetlen gén funkciójának a módosulása következtében alakulnak ki. A cél, hogy ezeket a mutációkat korrigálni lehessen, egyre újabb módszerek kidolgozására sarkallja a kutatókat, azonban a legújabb irányított génbeviteli módszerek sem érik el azt a specificitást és hatékonyságot, amely a célzott génterápia biztonságos működéséhez szükséges.

Projektünk célja e módszerek fejlesztése, génterápiára alkalmassá tétele, amely forradalmasíthatja a modern gyógyászatot, és megfelel a személyre szabott orvoslás gyors fejlődését sürgető társadalmi elvárásoknak. Konzorciális összefogás révén egy olyan működési egység jön létre, amely egy meglévő probléma újfajta megközelítését teszi lehetővé a projekt végrehajtása során. A pályázatban tervezett génterápiás módszerek kifejlesztése nagyban elősegíti új, hazai és nemzetközi együttműködések létrejöttét, és a témák ilyen mértékű összefonódásával keletkező kritikus tömegű információ fajsúlyosabbá teheti Magyarország jelenlétét a nemzetközi színtéren is.
A projekt konzorciumi formában valósul meg, a konzorcium vezetője a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontja.

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.