Maillard-reakción alapuló innovatív élelmiszer alapanyagok kidolgozása hagyományos és egzotikus gombák funkcionális átalakításával élelmiszeripari és gyógyászati célra

A szerződött támogatás összege: 371 487 235 Ft
A támogatás intenzitása: 62,96 %
A projekt kezdete: 2021.01.01.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2024.12.31.
A tényleges befejezés dátuma: 2024.12.31.
Projekt azonosító száma: 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00100
Projekt címe: Maillard-reakción alapuló innovatív élelmiszer alapanyagok kidolgozása hagyományos és egzotikus gombák funkcionális átalakításával élelmiszeripari és gyógyászati célra

 

Konzorcium vezető: MAGYAR GOMBA KERTÉSZ KFT.

Konzorciumi partner: Debreceni Egyetem

 

A projektben olyan funkcionális gombaalapú élelmiszer alapanyagok és termékek kifejlesztése valósul meg, melyek kimagasló antioxidáns tartalmuk mellett ízvilágukban is átalakult, kulinárisan magas értéket képviselő funkcionális termékek lehetnek. A gomba termőtestek alacsony hőmérsékleten (50-90 CO-on), kontrollált páratartalom melletti, hosszú ideig történő hőkezelésével, majd azt követő szabályozott szárításával alakulnak ki a végtermékek megfelelő beltartalmi, és érzékszervi jellemzői.

A megvalósítás során a Debreceni Egyetem kutatói vizsgálják a csiperke és egzotikus gombák (shitake, ördögszekér laskagomba, kései laskagomba) különböző fajtáinak termőképességét, illetve a fehérje-, poliszacharid- és vitamintartalom termesztési körülményektől való függését, valamint ezen paraméterek kölcsönhatását.

Az optimális termesztési paraméterekkel olyan technológia kidolgozása is megvalósul, mely eredményeként az így előállított gomba várhatóan kimagasló alapanyagként szolgálhat a Maillard-reakció vizsgálatára, a megcélzott funkcionális élelmiszertermékek előállítása céljából.

A módszert a Debreceni Egyetemen korábban sikeresen alkalmazták a fokhagyma, fekete fokhagymává alakítása során, mely technológia adaptációját végzik a kutatók a gomba termékpálya esetében is.

Az innovatív élelmiszer alapanyag kiváló lehetőséget nyújt új, magas fehérjetartalmú, egyedi ízvilágú funkcionális termékek kifejlesztésére, nemcsak a vegetáriánus és vegán táplálkozás kiszolgálására, hanem a mai közízlés változásához igazodva alternatív étrendek összeállítását is biztosíthatja.

 

A projektről bővebb tájékoztatás Dr. Stündl László szakmai vezetőtől kérhető.

Elérhetősége:

Frissítés dátuma: 2021.02.09.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.