A magyar fogyasztók rövid és hosszú távú aflatoxin-terhelésének meghatározása a tejtermékláncban és a kockázatkezelő intézkedések megalapozása

  • A kedvezményezett neve: Debreceni Egyetem, mint konzorcium vezető és a NÉBIH, mint konzorciumi tag.
  • A szerződött támogatás összege: 298 588 590 Forint
  • A támogatás mértéke (%-ban): 100%
  • A projekt tervezett befejezési dátuma: 2022. augusztus 31.
  • A tényleges befejezés dátuma: 2022. augusztus 31.
  • Projekt azonosító száma: 2018-1.2.1-NKP-2018-00002
 

A magyar fogyasztók rövid és hosszú távú alfatoxin-terhelésének meghatározása a tejtermékláncban és a kockázatkezelő intézkedések megalapozása című, 2018-1.2.1-NKP-2018-00002 számú projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal nemzeti kiválóság pályázata keretében mintegy 300 millió forinttal támogatott kutatási program, amelynek célja a fogyasztói expozició feltárásán alapuló élelmiszerbiztonsági kockázat becslés pontosítása, valamint a megelőzés, a tejbe kerülő, közegészségügyi veszélyt jelentő alfatoxin M1 visszaszorítása a különböző növényfajták, kukorica hibridek és tárolástechnológiák megfelelő használatával.

A kutatók bíznak benne, hogy mikrobiológiai és analitikai eszközökkel feltárhatók azok a csatornák és technológiai folyamatok, amelyeken keresztül a mikotoxinok bekerülhetnek az élelmiszerláncba, illetve lehetőségük lesz arra is, hogy különböző mikroorganizmusok segítségével gátolják a mikotoxinok kialakulását, illetve hatástalanítsák a takarmányba már bejutottakat.

A szeptember elején induló négyéves projekt eredménye ajánlás formájában jelenhet majd meg a növénytermesztők számára, illetve a megfelelő tárolási technológiák, valamint a fertőzés esetén szükséges intézkedésekről szóló ismeretek a jövő szakembereink képzésébe, az oktatásba is bekerülnek.

 

Frissítés dátuma: 2021.01.25.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.