Kommunális szennyvizek és szennyvíziszapok energia- és nyersanyag-tartalmának innovatív hasznosítása

A kedvezményezett neve: 
UTB Envirotec Zrt., Debreceni Egyetem, Agrártudományi Kutatóközpont, BÁCSVÍZ Zrt, Inno-Water Zrt.
A szerződött támogatás összege: 
1 540 799 705 Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 
73.07%
A projekt tervezett befejezési dátuma: 
2023. január 20.
A tényleges befejezés dátuma: 
2023. január 20.
Projekt azonosító száma: 
GINOP-2.2.1-15-2017-00080

A projekt célja egy komplex, a szennyvízkezelés minden elemét integráltan kezelő atipikus technológia, módszertan kifejlesztése, mely a kommunális szennyvizek és szennyvíziszapok energia- és nyersanyag-tartalmának hasznosítását célozza. A kifejlesztett technológia lehetőséget teremt a szennyvíz, és -iszap, illetve az abból előállítható termékek hasznosítási peremfeltételeinek meghatározására, a hasznosított anyagokban lévő szennyezőanyagok környezeti sorsának vizsgálatára, és az érintett területek terhelhetőségének meghatározására.
A Debreceni Egyetemen a projekt megvalósításában a Természettudományi és Technológiai Kar vesz részt. A Kar kutatói a részfeladatokhoz kötődően az alábbi témakörökben fejtenek ki szakmai tevékenységet: 
A pilot telep matematikai modelljének felépítése és az ahhoz szükséges vizsgálatok; 
Az eleveniszap tulajdonságainak vizsgálata, a szennyvíziszap komposztálási folyamatainak mikrobiológiai és biokémiai vizsgálata és laboratóriumi léptékű vizsgálatok; 
A mikro-szennyező anyagok vizsgálata; 
A szennyvíziszap biomassza aktivitása, az iszapösszetétel és morfológiai változások nyomon követése; 
A komposzt telepen termelt komposzt segítségével előállítható másodlagos termékek vizsgálata.                            
A pályázat 73.07%-os támogatási intenzitás mellett valósul meg. A projekt összköltsége 2 108 734 705 Ft, amelyből a Debreceni Egyetem konzorcium tagként 204 900 705 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesül.
A projektről bővebb tájékoztatás Dr. Nagy Sándor Alex szakmai vezetőtől kérhető.
Elérhetősége: +36 52 512 900 / 22622;


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.