Fenntartható energetika megújuló energiaforrások optimalizált integrálásával (DEnzero)

A kedvezményezett neve: 
Debreceni Egyetem, Széchenyi István Egyetem
A szerződött támogatás összege: 
498 939 410 Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 
100%
A projekt tervezett befejezési dátuma: 
2014. december 31.
A tényleges befejezés dátuma: 
2014. december 31.
Projekt azonosító száma: 
TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0041

Az utóbbi évtizedekben a világ energiafogyasztása folyamatosan növekszik, míg a rendelkezésre álló fosszilis energiahordozó készletek kifogyóban vannak. Emellett az Európai Unió az egyik legfontosabb célul az üvegházhatású gázok kibocsátásának a minimalizálását tűzte ki. A hagyományos energiahordozó készletek csökkenésére az egyik lehetséges válasz lehet az atomenergia fokozottabb alkalmazása. A rendelkezésre álló urán készletek azonban szintén kifogyóban vannak, illetve bár léteznek ismert készletek, azoknak bányászata olyan költségekkel jár, melyek a jelenlegi helyzetben nem gazdaságosak. Megoldandó és költséges probléma ebben a témában még az elhasznált töltetek tárolása is. A rendelkezésre álló fosszilis energiaforrások messze nem elegendőek ezért az Európai Unió országai nagy mennyiségű importra szorulnak. Erre vonatkozóan különböző szcenáriók készültek. Az EU Parlament számos Direktívát fogadott el, melyeknek célja az energiahatékonyság növelése, az energiafogyasztás csökkentése, illetve a megújuló energiaforrások széleskörű alkalmazása volt. Másrészt Magyarországon az épületek fizikai állapotával kapcsolatban figyelembe veendő az a tény, hogy egy részük homlokzata és tetőszerkezete meglehetősen elavult állapotban van. A homlokzatok és tetők állagvédelmi, szerkezeti és esztétikai okok miatt számos épület esetében felújítást igényelnek. A beavatkozásokat célszerű a hőszigetelés javításával összekötni. Az épületeknél utólagos hőszigeteléssel nem csak a síkfelületek hőátadása csökken, hanem a hőhidak (szerkezeti csatlakozások elemeknél, ablakkereteknél, falsarkoknál stb.) hatása is jelentősen mérséklődik. Mindezen előzmények alapján az Európai Unió és Magyarország energiapolitikájában, illetve energiastratégiájában az oktatás és kutatás folyamatos fejlesztését állapította meg a fő feladatainak ezen a területen azzal a céllal, hogy olyan szakemberek kerüljenek a gazdaságba, akik képesek a jelenlegi helyzeten változtatni.

A „Fenntartható energetika megújuló energiaforrások optimalizált integrálásával (DEnzero)” című TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0041 azonosító számú alapkutatási projekt kutatási területe rendkívül összetett és számos szakterületre terjed ki. Éppen ezért szükségesnek tartottuk munkacsoportok kialakítását az alábbi részterületeken: épületenergetika, épületgépészet, intelligens épületek, biomassza, vízgazdálkodás, környezetvédelem, éghajlat, költség-optimum, környezetjog, társadalomföldrajz és épületinformatika. A munkacsoportok egy-egy vezető hazai, illetve külföldi kutató iránymutatása mellett lényegében önálló projekteket valósítanak meg, amelyek ugyanakkor szervesen összetartoznak. A projekt alapvető célja, hogy az egyes részterületek alapos vizsgálata után olyan ajánlásokat fogalmazzon meg Magyarország számára, amelyek hozzájárulnak az energiastratégia optimális alkalmazásához, illetve a Horizont2020 céljainak eléréshez.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.