Az MTMI szakokra való bekerülést elősegítő innovatív programok megvalósítása a Debreceni Egyetem vonzáskörzetében

A kedvezményezett neve: 
DEBRECENI EGYETEM
A szerződött támogatás összege: 
782 367 735 Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 
100%
A projekt tervezett befejezési dátuma: 
2022. március 30.
A tényleges befejezés dátuma: 
2022. március 30.
Projekt azonosító száma: 
EFOP-3.4.4-16-2017-00023

A projekt célja a felsőoktatásba való bekerülés fokozása, a hátrányos helyzetből származó fiatalok képzettségi szintjének javítása, az MTMI (matematikai, természettudományos, műszaki és informatikai) szakok népszerűsítése, a képzésekre jelentkezők számának növelése. Ezen célok illeszkednek az EFOP és az Európa 2020-as célkitűzésekhez. A Debreceni Egyetem a fejlesztésekkel három kart és a kapcsolódó szakok beiskolázását kívánja erősíteni. A résztvevő  karok (Műszaki Kar, Informatikai Kar, Természettudományi és Technológiai Kar) teljes mértékben relevánsak az MTMI-képzések szempontjából. A projekt által lefedett területek az Észak-Alföldi és Észak-Magyarországi régió járásai, települései, mivel ezek tartoznak az intézmény elsődleges beiskolázási területeihez.

A projekt operatív és szakmai céljai:
• Bekerülés fokozása: a felsőoktatásba való belépés előtt álló tanulók/fiatalok mobilizálása általános szinten (képzési portfólió bemutatása, mini állásbörzék, nyílt napok szervezése, képzők képzése)
• Hátrányos helyzetű fiatalok támogatása: a felsőoktatási szolgáltatások területi lefedettségét a fejlesztendő járásokból származó tanulók/fiatalok felsőoktatásba való bekerülésének fokozása (életpálya népszerűsítése, nyári egyetem, e-learning tartalmak, ösztönző rendszerek kialakítása)
• MTMI szakok jelentkezésének fokozása: a felsőoktatásba való belépés előtt álló tanulók/fiatalok mobilizálása az MTMI szakok esetében (szakmai napok szervezése, nagyköveti rendszer létrehozása, kompetenciamérés, nulladik évfolyam indítása)

A projekt keretében a Debreceni Egyetem három karán (IK, MK, TTK) kívül három konzorciumi tag vesz részt:
•    Bolyai János Matematikai Társulat (BJMT)
•    Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség (EJMSZ)
•    Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT)

A pályázat 100 %-os támogatási intenzitás mellett valósul meg. A projekt összköltsége 782 367 735 Ft, amelyből a Debreceni Egyetem a konzorcium vezetőjeként 732 370 352 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesül.

A projektről bővebb tájékoztatás Dr. Pintér Ákos szakmai vezetőtől kérhető.
Elérhetősége: +36 52 512 900 / 62091; 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.