2020. november 19.: Szív- és érkutatási kiválóságközpont - IRONHEART Tudományos Ülés

 

a debreceni egyetem egyedülálló kutatási rogramja a „Szív- és érkutatási kiválóságközpont – ironheart” című projekt eddigi eredményeiről a 2020. évi tudományos ülésen számolnak be a szakemberek a

 

Az Európai Unió támogatásával működő IRONHEART kutatócsoport a Debreceni Egyetem gyógyító, klinikai, és alapkutatást végző munkacsoportjainak közössége, melynek célja az ér- és szívbetegségek új megelőzési és kezelési lehetőségeinek feltárása.

A 11 kutatócsoportból álló IRONHEART konzorcium irányítása két akadémikus, és kilenc MTA doktora minősítéssel bíró debreceni professzor kezében van. A program 1,2 milliárd forintos Európai Uniós forrása a GINOP-2.3.2-15-2016-00043 pályázat.

 

2020. novemberi IRONHEART online konferencia a program negyedik évének eredményeit foglalja össze. Célja a kérdés iránt érdeklődők tájékoztatása, ugyanakkor új kutatási irányok kijelölése is. A Magyar Tudomány Ünnepe lehetőséget ad arra, hogy ezt a célt maximálisan elérjük.

 

Az IRONHEART program az érelmeszesedés vizsgálatát azért tűzte napirendre, mert jelenleg nincs gyógyszer az erek meszesedésének visszafordítására, szívkatéteres vizsgálatokkal, ritkább esetben műtétekkel van lehetőség az erek átjárhatóságát visszaállítani. Fontos célkitűzésünk a szívizom betegségek gyógyítása, a szívelégtelenség kialakulásának jobb megismerése és új gyógyszerek kifejlesztése. Klinikai és laboratóriumi metodikákat fejleszt a csoport, és ezeket a mindennapi élet számára teszi elérhetővé. A gyógyszerfejlesztést Egyetemünk Gyógyszerészeti Karán működő két tanszék részvételével végezzük.

 

Az IRONHEART célul tűzte ki, hogy a Debreceni Egyetem az ér- és szívbetegségek kutatásában vezető szerepet érjen el Magyarországon, és nemzetközi értelemben is. Eredményeink azt bizonyítják, hogy mind a két cél elérése megvalósult. Másik nagy kihívás a kutatói utánpótlás nevelése, megbecsülése, ezért mind a graduális, mind a posztgraduális képzésben részt veszünk, és a kiemelkedő szorgalommal rendelkező fiatal kutatókat Egyetemünkön tovább foglalkoztatjuk és biztosítjuk számukra a kutatói életpálya modellt.

 

A Tudományos Ülésen elhangzó előadásokat fiatal debreceni tudósok tartják. A szervezők ezzel a lehetőséggel is támogatni szeretnék a fiatalokat, hogy tapasztalatot szerezzenek és bekerülhessenek a nemzetközi tudományos életbe.

 

A konferencia kapcsolódik a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozathoz.

 

A konferencia online elérhetősége:

https://unideb.webex.com/unideb/j.php?MTID=m02c9ead3f98e00d1e90e367cf96ff748

 

IRONHEART - Tudományos Ülés 2020.11.19 - Meghívó

IRONHEART - Tudományos Ülés 2020.11.19 - Program és absztraktfüzet

 

 

Frissítés dátuma: 2020.11.12.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.